Acme 211 1/2 pilli + naru

Acme 211 1/2 Pillistä lähtee kiinteä, yksittäinen ja korkea ääni. Erityisen suorittu noutajien koulutuksessa. Tiesitkö muuten, että koirat reagoivat mekaanisiin ääniin, kuten pillin ääni, puheääntä nopeammin.

Varastossa

Pilli

Monet noutajakasvattajat ovat käyttäneet pilliä jo pennuille, kun niitä on kutsuttu syömään, jolloin niillä on jo valmiiksi ehdollistuma pilliin.
Perus pilliäänet ovat yleensä luoksetulovihellys ja koiran pysähtymiskäsky (istumaan tai seisomaan). Lisäksi yleisesti noutajametsästyksessä käytetään pilliä huomiomerkkinä (koira ottaa kontaktin ohjaajaan) ja lähihaussa (koira on esim. lähetetty linjalle ja ohjaaja antaa lähihakuvihellyksen kun koira on riistan lähellä).

Luoksetulo (esim. piiiiip – piiiip tai piipiipiipiipiip)

Luoksetulossa käytetään usein kahta pitkää vihellystä peräkkäin tai useita lyhyitä vihellyksiä peräkkäin. Luoksetulovihellystä voidaan harjoitella aina ruokaa annettaessa, jolloin samalla puhalletaan. Näin koira oppii nopeasti reagoimaan pillin ääneen. Ruuan avulla voidaan harjoitella pilliluoksetuloa sekä sisällä että ulkona. Aluksi koiraa pitää palkita aina jollain tavalla sen tullessa luokse, myöhemmin satunnaisesti koko koiran elämän ajan, jotta pillin ääni pysyy merkityksellisenä. HUOM! Jos on epäilystä, että koira ei alkuharjoittelun aikana tule pillittäessä, ei pilliä myöskään käytetä silloin, vaan haetaan koira. Koiralle ei saa myöskään käyttää pilliä liikaa tai turhaan, jotta pilli ei koe inflaatiota ja menetä koiralle merkistystä (samoin kuin hokisi koko ajan 'tänne, tänne, tänne, tänne'.

Vinkki: vaikka ei omistaisikaan metsästyskoiraa on pilli kätevä kutsumisväline koiralle, joka on kauempana. Pillin ääni kun kantaa kauemmas kuin ihmisääni. Lisäksi pillin ääni on ympäristöstä poikkeava, joten koira kauempana ollessaan myös helpommin reagoi siihen.

Pysähtyminen käskystä

Pysähtymisessä voidaan käyttää yhtä pitkää puhallusta. Sitä voidaan harjoitella koira kytkettynä, puhalletaan pilliin ja saman aikaisesti pysähdytään ja annetaan nami kun koira pysähtyy,  tai kun koira tulossa kohti, puhalletaan pilliin ja heitetään nami/pallo koiran taakse. Samaa harjoitellaan sekä sisällä että ulkona ja aluksi jälleen koiraa palkitaan aina (makupala, pallonheitto). Harjoitusta vaikeutetaan lisäämällä matkaa koiran ja ohjaajan välillä, pillitetään pysäytys koiran ollessa menossa pois ohjaajan luota (palkkio heitetään koiran ja ohjaajan väliin tai viedään koiralle sen pysähtyessä).

Asento, johon koiran haluaa pysähtyvän opetetaan samalla. Se siis voi olla seisominen, istuminen tai maahanmeno

Harjoituksia voi tehdä myös tilanteissa, joissa koiran tulee muutoinkin pysähtyä: ulosmenon yhteydessä, autosta poistumisen yhteydessä, lenkillä pysähdyttäessä, vapaaksi pääsemisen yhteydessä jne., jolloin palkkiona toimii esim. matkan jatkuminen) -> koira oppii, että pysähtyminen tarkoittaa jonkin mukavan asian alkamista, ei mukavan asian loppumista.
Pilli voi siis toimia myös muilla kuin metsästyskoirilla pysäytyskäskynä.

Läheltä etsiminen (pipipipipi tai pi-piu pi-piu pi-piu)

Läheltä etsimisessä / lähihaussa voidaan käyttää pilliäänenä esim. useita nopeita lyhyitä puhalluksia pillillä peräkkäin. Sitä voidaan opettaa esim. sirottelemalla makupaloja lattialle tai maahan koiran nähden. Kun koira alkaa etsiä nameja, pillitetään samalla lähihakupillitystä. Tehdään sama, mutta siten, ettei  koira näe makupalojen pudottelua. Kun koira osaa tämän, voidaan makupalojen sijasta laittaa etsittäväksi palloja, muita leluja ihmiselle kuuluvia esineitä tai dameja ja koiran etsiessä niitä puhalletaan lähihakupillitystä. Näin koiran ollessa suunnillen siellä, minne dami, riista (metsästettäessä tai harjoiteltaessa) tai esine (esim oma hanska tai muu esine) putosi.

Huom! Tärkeää ei ole, että pilliäänet ovat yllämainitut vaan se, että ne ovat koiralle aina samanlaisia, joten harjoittele ensin pilliäänet itsellesi/ itseksesi ennen kuin alat opettaa niitä koirallesi.

Acme 211 1/2 pilli + naru